26 de novembre del 2013

Voleu analitzar una imatge?

Doncs aquí teniu una oportunitat de la mà de l'il·lustrador, escriptor, conferenciant i professor Enric Jardí.
Qui vulgui pot construir tota una narració, o només pautar unes idees, o escriure el primer que li vingui al cap. O no.

I aprofitem per a recomenar el llibre d'aquest autor: Pensar con imágenes.



23 de novembre del 2013

Videos amb Instagram

Aquests dies hi ha tot un camp de reflexió a l'Equip Rizoma sobre el procés de la fotografia. Què és una foto en el fluxe del temps? Què reprodueix de la realitat? Com les fotografies estructuren la memòria?

Els processos digitals han transformat el fet de fotografiar. Cada dia es puja al Facebook més de 300 milions de imatges. Instagram és una de les altres aplicacions conegudes que invaeix les pantalles i probablement el seus atractius principals són el compartir amb facilitat i editar encara amb més facilitat les fotografies. Andrea Macián, de 3r de l'ESO, ens aporta aquest video de Thomas Jullien treballat amb imatges d'Instagram. Amb ell obrim noves idees creatives amb el tema fotografia i video. Gràcies Andrea.

An Instagram short film from Thomas Jullien on Vimeo.

19 de novembre del 2013

Més sobre Escher

Toni Castillo, professor de física, química i matemàtiques, ens dona un punt de vista més tècnic sobre les obres d'Escher amb aquest video sorprenent. Gràcies Toni.


18 de novembre del 2013

EART

Dins de l'àmbit d'espais de creació avui tenim la proposta d'EART.
Mireu com es defineixen:

"Experimentem amb l'ART som una entitat educativa que treballem a partir de l'art contemporani i els processos creatius entesos com a eina per fomentar la capacitat crítica i creativa de les persones. L'activitat principal de l'entitat és el disseny i realització de projectes artisticoeducatius diversos, així com la gestió de l'Espai EART, un espai plurifuncional que obre nous camins en la recerca i l’experimentació de diversos vessants del món de l’art i l’educació.
Aquest espai compta amb el programa de Residència EART, el valor afegit de la qual és l'articulació de propostes educatives que vinculen els artistes residents i els seus processos creatius amb els públics.

Comptem també amb un programa de formació propi on es troba, d’una banda, l’Escola EART, un projecte d’escola diferent amb activitats d’experimentació creativa adreçades a nadons i infants. I d’altra banda una oferta en cursos tant teòrics com pràctics adreçats a un públic no especialitzat.

L’Espai EART és doncs un lloc de trobada d’artistes, públic i maneres de fer i pensar el fet artístic per generar diàleg, reflexió i esperit crític."

 

Cliqueu dins la seva pàgina per a conèixer-los:

http://www.experimentem.org/index.html

 I mireu, són a prop, al carrer Torrijos 68, a ple cor de Gràcia.

 

 

14 de novembre del 2013

13 de novembre del 2013

Imatge i retrat

"Pero ¿qué es un retrato? Todos nosotros tenemos una idea intuitiva al respecto: es una imagen que representa a uno o varios seres humanos que han existido realmente, una imagen pintada de manera que transmita sus rasgos individuales. Esta primera descripción aproximativa pone ya de manifiesto la doble exigencia a que está sometido todo retrato: una imagen que vemos en sí misma, pero que además permite que la confrontemos con un modelo que existe realmente. Si el individuo al que se representa en el  retrato desaparece de la percepción y de la memoria de los espectadores, el retrato cambia de estatus: ya no se plantea la cuestión de la fidelidad, sino que se percibirá exactamente igual a como se perciben las demás imágenes de los seres humanos."

Tzvetan Todorov, Elogio del individuo.


Dibuix de Clàudia Varela

11 de novembre del 2013

Davant l'horitzó



Instal·lada en el cim del tossal de Santa Catalina arran dels penya-segats, en un dels punts més avançats al mar de la ciutat de Gijón, Elogio del horizonte és l’obra més gran de les realitzades per l’escultor Eduardo Chillida a l’aire lliure.


Per la seva posició i orientació aquesta estructura acollidora col·loca l’ésser humà en la percepció dels límits, tant dels terrestres com dels que marquen el punt de trobada o de separació entre el cel i la mar.










També a Barcelona podem apropar-nos a l’obra de Chillida Elogio del aguainstal·lada al Parc de la Creueta del Coll. Força alumnes de l'escola viuen aprop.

El diàleg entre la massa compacta i la fluïdesa de l’aigua genera límits. Un eix imaginari entre un cos i l’altre.






Són peces que ens parlen de les línies abstractes que separen àmbits. I com ens apropem a aquestes línies. A l’igual que els límits matemàtics ens expliquen la tendència d’una successió o funció de nombres.



Ara, la Fundació Miró ens proposa seguir reflexionant al respecte amb la seva nova exposició Davant l’horitzó, on artistes amb formats, i èpoques diverses ens plantegen una pregunta visual.


I vosaltres, què penseu quan sou davant l’horitzó?

9 de novembre del 2013

World Press Photo 2013 al CCCB

Gaza, Bernat Armangue

Un any més, el World Press Photo torna al CCCB per recordar-nos els esdeveniments més importants de l’any. El famós concurs de fotoperiodisme, que es pot veure del 6 de novembre al 8 de desembre, presenta l’actualitat anual a través de fotografies de potència tan visual com narrativa, dividides en 8 categories: Notícies d’Actualitat, Temes d’Actualitat, Temes Contemporanis, Vida Quotidiana, Retrats de l’Entorn, Retrats, Naturalesa i, finalment, Esports.
En aquesta convocatòria s’hi han presentat 5.666 fotògrafs de 124 nacionalitats diferents, i el jurat ha acabat escollint 143 imatges. Aquest, a més, és el primer any en què podem observar els millors projectes de la categoria multimèdia.

Text extret de la web de l'ajuntament de Barcelona.

8 de novembre del 2013

L'educació de les humanitats

A l'editorial del dossier 04 d'aquest octubre de La Central hi és la següent afirmació que aportem com a comfirmació de les nostres intencions:

"Estem convençuts que l'educació humanística -és a dir, la preparació per al desplegament individual de la plena capacitat crítica, la sensibilitat, la imaginació i la responsabilitat ciutadana- no és en cap cas un ornament sumptuós que ja no hem de permetre, tot el contrari; prescindir-ne, com estem fent avui, és una frivolitat que la nostra democràcia futura pagarà, i molt car, amb el deteriorament dels seus valors fonamentals: tolerància, pluralitat i respecte."

(Fani Manresa i Núria Solsona?)

6 de novembre del 2013

Imatges impossibles a la publicitat

Alba Moreira de 1r de batxillerat ens envia aquest video de publicitat on podem constatar com el que fem a classe és vigent al nostre entorn visual.
¿Quins efectes ens genera l'anunci?¿Actua d'alguna manera la capacitat de sorpresa visual en el nostre cervell?¿Perquè creieu que han utilitzat aquest recurs?¿Podeu construir noves preguntes?



Moltes gràcies Alba!

Treballs de 3r de l'ESO:

5 de novembre del 2013

Paula Bonet

Paula Bonet és una il·lustradora amb un material on la línia i els colors amb transparències imposen una sensibilitat allunyada als temps que corren. En un moment en que el vaixell de les arts és torpedejat per administracions diverses, una mica d'il·lusió en un treball complert s'agraeix. Gràcies Paula per donar esperances davant els canvis que s'apropen.

http://www.paulabonet.com/
Si cliqueu sobre la imatge s'obrirà la web de Paula Bonet. No ho dubteu. Val la pena.