28 de setembre del 2011

Fractals com a imatges de les imatges.



Aquests dies els alumnes de 3r. de l'ESO treballen imatges amb il·lusions òptiques. De vegades imatges amb doble sentit, o imatges dins d'imatges.
Hi ha un camp de la geometria que també té imatges dins d'imatges. Són els fractals.

Quan Mandelbrot va "inventar" el mot fractal, el va utilitzar per designar aquesta sèrie d'objectes geomètrics d'estructura irregular. Mandelbrot no va donar una definició precisa de fractal però va caracteritzar les noves figures amb les tres propietats següents:

Figures auto similars. És a dir figures que tenen una estructura tal que dins ella mateixa, l'estructura, es repeteix infinites vegades a escales més petites.
Figures amb dimensió fraccionària (no entera). Figures massa complexes per tractar-se només d'un punt, una línia, un pla o un volum, figures que sobrepassen els nivells de la seva dimensió física i per tant tenen una dimensió superior a ella.
Conjunts que apareixen després de processos iteratius infinits. (Figures que apareixen al repetir en elles mateixes un mateix procés per tal d'aconseguir l'auto similitud.)

He estat revisant programes de software lliure per a experimentar amb fractals i he trobat el programa Xaos 3.5 on podreu experimentar i copiar amb format png imatges amb fractals com la fotografia afegida anteriorment.

N'hi ha molts de programes per a treballar amb fractals, si els proveu, no dubteu a comunicar-nos les vostres trobades.

Toni Castillo, professor de Física a l'escola aporta les següents pàgines per a que descobriu moltes més coses sobre els fractals. Gràcies Toni.

http://blog.i-math.org/content/el-infinito-era-estoas%C3%B3mate-y-mira

htttp://www.fractalartcontests.com/2006/
http://www.archivospc.com/c/1121/p1/Fractales.php
http://www.arrakis.es/~sysifus/software.html
http://www.bitacoravirtual.cl/2011/02/09/software-gratuito-para-modelar-formas-y-paisajes-fractales/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Espai per a comentaris.