29 de gener del 2014

Grup R

Hi havia una idea sobre la modernitat. La revista D'aci i D'allà ho reflectia a les seves pàgines i el grup Gatcpac amb la revista A.C. es posaven a l'avantguarda de les idees sobre l'arquitectura racionalista.

Però la guerra civil provocà un parèntesi dràstic en el pensament estètic.

Fins que als anys cinquanta un altre grup d'arquitectes van embarcar-se en una nova aventura. Era el Grup R.

L’any 1951 es constitueix a Barcelona el Grup R, una associació amb l’objectiu, segons el primer dels articles dels seus estatuts, de "l’estudi i divulgació dels problemes de l’art contemporani i en especial de l’arquitectura". La lletra R, com a referent de Renovació i Recuperació cultural i arquitectònica.

El Grup R el van constituir: Oriol Bohigas, José Antonio Coderch, Joaquim Gili, Josep M. Martorell, Antoni de Moragas, Josep Pratmarsó, Josep M. Sostres i Manuel Valls. L’any 1955 hi ingressen oficialment Guillermo Giráldez, Josep Antoni Balcells, Manuel Ribas i Joaquim Bassó . Finalment, l’any 1958 hi ingressen Pau Monguió i Francesc Vayreda.


















Ara el Macba ens ofereix una exposició d'aquest grup que van aconseguir retornar el racionalisme i la funcionalitat a les estructures arquitectòniques. Motor de modernitat.

Una exposició que es pot complementar amb la de Le Corbusier al Caixafórum.


1 comentari:

  1. Atenció primers de bat! aviat anirem a veure expo a Caixafòrum de Le Corbusier
    Rubén

    ResponElimina

Espai per a comentaris.