19 de novembre del 2009

Anna Artaker.

He descobert aquest dies l’obra d’Anna Artaker. Aquesta jove artista vienesa nascuda al 1976 que exposa alguns dels seus treballs al Macba, i que té una instal•lació fotogràfica anomenada Unbekannte Avantgarde (Avanguarda desconeguda), de 2008.
Aquesta obra es composa de una selecció de deu fotografies històriques on es mostren grups d’artistes del segle XX (els dadaistes, els surrealistes, la Bauhaus, la Internacional Situacionista, etc.). Cadascuna d’aquestes fotos col•lectives és al mateix temps, el document visual d’una misse en scène gràcies a la qual el grup ha entrat a formar part de la història oficial de l’art, a l’igual que els retratats en elles.
La segona característica que tenen en comú aquestes fotografies és que en totes apareix una sola dona en companyia d’homes. Així doncs, aquestes imatges mostren també l’aïllament que s’ha realitzat sobre les dones a la història de l’art.
Les fotografies es complementen amb documentació procedent d’una investigació sobre dones artistes de l’avantguarda. Els peus de foto afegits a les imatges fan referència a dones dadaistes, surrealistes, situacionistes, etc., que no apareixen en els retrats de grup i que, amb conseqüència, no han sigut visibles per a la història de l’art. Amb això, els peus de foto fan correcció de les fotografies i reescriuen la historia de l’art.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Espai per a comentaris.