30 de maig del 2012

Un nou Gimp

Santi Ferreres de 3r d'ESO m'envia la següent informació:

"Jordi han tret un nou gimp, 2.8 esta bé pero no ha cambiat gaire només els pincells i hi ha una eina nova."

 
 
Aviat aquest blog es dirà El blog del Santi. Gràcies Santi.

29 de maig del 2012

Video a la carta

A partir del 30 de maig i fins el 2 de juny l'art és explicat pel mitjà del video a més de cent espais dins el festival SCREEN (Fundació Joan Miró, La Virreina, Fundació Antoni Tàpies, El Macba, Casa Àsia o el Museu Picasso entre d'altres) però a més  la feria LOOP ART FAIR amb més de 46 galeries internacionals es presenten del 31 de maig fins al 2 de juny.



http://www.screen-barcelona.com/webapp/

24 de maig del 2012

Defensa de la dansa

La dansa normalment no es tractada per les programacions escolars.
A la secundària seria molt difícil construir exercicis de dansa sense provocar situacions compromesses. La societat tampoc la defensa gaire, ni amb públic, ni amb propostes expositives. Sorprenentment a Barcelona últimament hem pogut veure la unió de tres entitats com són el Macba, La Fundació Tàpies i el Mercat de les Flors per a projectar la figura del ballarí experimental Xavier Le Roy. Una situació culturalment sorprenent.
Però és fantàstic quan una alumna defensa la dansa com a art en un dibuix, com fa Alba Moreira de 3r de l'ESO. On hi ha dibuix hi ha esperança.



23 de maig del 2012

Fotografia matemàtica ABEAM 2012

Ja tenim les fotografies del XIII concurs de fotografia matemàtica. Una altra vegada Toni Castillo, professor de matemàtiques i física de l'escola ha treballat per a portar aquest projecte a terme.
I si mireu entre els participants trobareu finalistes que són alumnes de l'escola.
Cliqueu sobre la imatge i s'obrirà un album Picassa.

22 de maig del 2012

Rita McBride

Formada als Estats Units però resident a Alemanya, Rita McBride és professora a la prestigiosa Kunstakademie de Düsseldorf. La seva escultura aborda la producció de l‘espai públic i la recepció de la cultura mitjançant obres que recreen elements procedents del nostre entorn més proper. De vegades, posa en escena objectes relacionats amb el disseny i l‘arquitectura, tractats molt sovint amb materials insòlits i dimensions inesperades. Com el Toyota fet amb material vegetal o la hiperboloide de revolució gegant.
Aquesta setmana s'ha inaugurat al Macba una exposició que recull moltes de les seves peces.

18 de maig del 2012

Nada en video

Enric García, professor de Llengua Castellana intenta cada any fer arribar el llibre Nada de Carmen Laforet als seus alumnes de primer de batxillerat. Tasca èpica. Com a mínim aconsegueix que els alumnes s'apropin a aquest especial llibre d'alguna manera més o menys estandaritzada.
Els recursos tecnològics del temps que vivim no han millorat ni molt menys l'anàlisi d'un text literari.
Aquests dies s'ha trobat amb un petit tresor.
I es que Claudia García i Andrea Hernández han tornat a treballar juntes amb un interessant video aquesta vegada sobre la novel·la Nada.
Han entés l'obra, i s'han endinsat en ella donant-li una especial visió, probablement més positiva que la de la pròpia Laforet.
Han treballat de valent com ho demostra la diversificació de plans i escenes. I d'ambientació, fixeu-vos en els detalls.
Senzillament, felicitats, perque demostreu que hi ha alguna cosa més a l'ensenyament que aprendre coses establertes i treure notes. Es pot crear.


15 de maig del 2012

La nit dels museus

LA NIT DELS MUSEUS
DISSABTE 19 DE MAIG DE 2012, DE 19 A 1h.
ENTRADA GRATUÏTA

Més de cent exposicions i col·leccions permanents al teu abast, a més de concerts, espectacles de dansa, videoinstal·lacions, visites comentades, tallers o activitats per a tota la família.
Enguany et proposem descobrir a més a més com arribava l'aigua a la Barcino romana. Un petit recorregut et guiarà pel tram final de l'aqüeducte que en l'època romana portava l'aigua potable des d'unes fonts del riu Besòs, a la zona de Montcada, fins a l'interior de la colònia Barcino.
La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa on participen més de 3.000 museus de 40 països.
Enllaços relacionats
LA NUIT DES MUSEÉS
www.nuitdesmusees.culture.fr
DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
www.museus2012.cat
DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
(XARXA DE MUSEUS LOCALS DE LA DIPUTACIÓ)
www.diba.cat/web/opc/18_maig


...I AL MACBA:
VENDA ESPECIAL: CATÀLEGS A 6 EUROS
El 19 de maig, durant quinze hores seguides (de 10 del matí a la 1 de la matinada), el hall del Museu t'oferirà la possibilitat de triar llibres a 6 euros d'entre una àmplia selecció de títols.
Venda especial en el marc de la Nit dels Museus
Dissabte 19 de maig, de 10 del matí  a 1  de la matinada
Entrada gratuïta a les sales del Museu a partir de les 19 h


14 de maig del 2012

Blu, de nou.

A partir d'un comentari de Santi Ferreres de 3r d'ESO A, hem descobert que l'obra dels soldats era ni més ni menys de l'artista italià conegut com a Blu. Ja hi ha una entrada al blog d'aquest artista però repetim.


Us recomano una passejada per la seva treballada web: http://www.blublu.org/

Gràcies Santi per la investigació!

10 de maig del 2012

José Mª Sicilia.

Black flower. 1987

9 de maig del 2012

Àngels i cementiris

Audiovisual per a reflexionar sobre els vincles que es generen entre les imatges i la música. 



La música és del gran Tom Waits.



6 de maig del 2012

Josep Sou i la poesia visual.

La poesia visual va més enllà del llenguatge convencional. Pot-ser aquest el motiu per a les moltes dificultats de difusió dels i de les artistes que intenten treballar amb aquest tipus de poesia.
Eduard Escoffet al catàleg El vers i la mirada sobre l'artista d'Alcoi Josep Sou ens introdueix en el procés històric de la poesia visual i ens diu que:
"Històricament, crec que no podem parlar en sentit estricte de poesia visual fins a l'aparició de la poesia concreta, als anys 50, o fins i tot posteriorment, als anys 60. Obres com les del grup Noigrandes (Brasil), Carlo Belloli (Itàlia) o Franz Mon (Alemanya) marquen el veritable inici de la poesia visual en tota la seva dimensió."
També ens explica Escoffet un punt d'inflexió que tard o d'hora haurem d'aprofondir una mica més:
"L'exposició Poesia visual catalana, organitzada al 1999 per C. A. Santa Mònica (Barcelona) i comissariada per J.M. Calleja i Xavier Canals, marca crec un punt important en la història de la poesia visual"
En aquesta exposició ja hi era Josep Sou.
M'agrada que puguem aportar al blog nous noms, grups i tendències per a no quedar-nos estàtics amb discursos massa convencionals. I una manera per a aconseguir-ho és amb la figura de Josep Pou.
"Josep Sou inicia els seu camí en la poesia visual a finals dels vuitanta. (...) Hi ha dos elements en l'obra de Sou que el singularitzen, que són el treball en sèries i la depuració de la llengua."
Un exemple d'aquesta síntesi de la paraula la trobem per exemple en el seu llibre Ma non troppo:

La brisa.
Commoció que guanya d'esglais
la nostàlgia dels dies que han d'arribar
encara.

Aquí teniu una petita mostra de l'obra d'aquest autor.




Agraeixo a Miquel Sou, el seu fill, els materials editats del seu pare.

4 de maig del 2012

Infografía a l'Universitat.


En general el terme infografia s'utilitza per a tota aplicació informàtica en disseny gràfic o animació.
La infografia és un dels mitjans més importants que tenen els diaris i revistes per a trasmetre informació clara, assequible i precisa, mitjançant textos, imatges, mapes, gràfics i tot tipus de icons. La infografia per exemple fa possible la lectura "per sobre" d'un diari, és un instrument de motivació i d'utilitat màxima per a qualsevol treball d'investigació.
A l'Universitat Autònoma de Barcelona s'imparteix infografia. El diploma de postgrau en Infografia Multimèdia, Documental i Informativa es centra en el món de la infografia en general, però amb certa preferència per la periodística i d'ensenyament, utilitzant recursos digitals i multimediàtics.
 http://www.uab.es/servlet/Satellite/postgrau/diplomatura-de-postgrau-en-infografia-multimedia-informativa-i-documental/dades-basiques-1203328491238.html/param1-2322_ca/param2-2001/

A més, al març es va cel·lebrar a Pamplona el premis Malofiej, uns premis coneguts com els ‘Pulitzer de les infografies’. Aquest acte es organitzat cada any per la Society for News Design (SND-E), i té lloc a la Facultad de Comunicación de la Universidad de Navarra. Alguns dels premiats són aquests:





3 de maig del 2012

Sensibilitzar desde petits

Col·laborar amb d'altres professors m'agrada. Que l'Educació visual i plàstica entri en altres espais és una forma de treballar interessant.
Sobretot si darrera hi unes ambicions educatives grans.
Nacho García és professor a Infantil i porta un projecte al llarg del curs per a treballar els aspecte de la natura amb els més petits de l'escola. I construeix desde la creativitat tot tipus d'activitats  per sensibilitzar els nens i nenes amb les imatges.
Aquí us paso aquestes presentacions sobre projectes realitzats en aqueta línia per els alumnes de P4 i P5. Aquests petits treballen bé.



1 de maig del 2012

Saló del còmic de Barcelona 2012

Aquest dijous i fins diumenge es cel·lebrarà la 30ª edició del Saló del còmic de Barcelona.
Els de 2n de l'ESO ja ho saben, val la pena, la resta... a descubrir-ho.


Per a saber moltes coses del Saló mireu aquesta web: http://www.ficomic.com/