31 d’octubre del 2014

Frida Kahlo i la nit de morts


Per a un divendres com el d'avui la Mireia Gelabert de 4t de l'ESO ens envia aquesta fotografia del món mercantil que envolta la figura de l'artista mexicana Frida Kahlo. Gràcies Mireia.

Estaria bé un dia d'aquests cercar com utilitza el mercat la figura de diversos artistes. Perquè acaben en samarretes o llibretes? Perquè uns més que d'altres? És digne que alguns artistes acabin a les seves imatges com suport per al ratolí de l'ordinador? Quin tipus de coneixement té el públic que compra aquests productes? Ja tenim un nou espai de recerca.

29 d’octubre del 2014

Anomalies



"Anomalies" es el corto animado de graduación de Benjamin Cady que, al mismo tiempo, ganó el “Best of British” en Animated Encounters 2013, y el Premio Leo en el Braunschweig Film Festival 2013.

27 d’octubre del 2014

Book trailer de la novela "Los justos" d'Albert Camus.


Book-trailer

Avui us presentem una nova activitat de la matèria d'Història del món contemporani provocada pel meu company de l'Equip Rizoma Rubén de la Rubia.
Són uns exercicis amb una gran càrrega creativa i visual amb l'objectiu de convidar a la lectura. En aquesta ocasió sobre el llibre Los Justos d'Albert Camús.
Per a començar, el treball d'Anna Sánchez i Laia Soriano:


La biblioteca de l'escola compta amb exemplars del llibre pel seu prèstec.

22 d’octubre del 2014

Dominique Gonzalez-Foerster al Caixafòrum


A l'exposició Tres Narratives, Participació del Caixafòrum podem trobar l'obra Petite del 2001, realitzada per l'artista francesa Dominique Gonzalez-Foerster. Hi ha més peces interessants però avui tinc ganes de comentar alguna cosa sobre aquesta. Imatges fenomenals per a un dimecres.
És una obra que ens pot fer reflexionar sobre la idea de imatge, que encara que estàtica, varia constantment al sentir-nos amb el nostre moviment dins l'espai com una càmara cinematogràfica. Depenent de les nostres influències subjectives i recursos culturals veurem l'espai amb una velocitat o amb una altra. Però sempre remarcarem la mirada sobre la figura de la noia.
Un lloc ideal per a distanciar-nos o apropar-nos a l'emoció.

20 d’octubre del 2014

Inventar l'espai. Aprendre dels alumnes.

Abans de treballar les tècniques pròpies del dibuix per a explicar l'espai a 4t de l'ESO, com són la perspectiva cònica, la perspectiva isomètrica i la perspectiva cavallera, intento aprendre coses dels alumnes. Pot-ser aviat estaran tots ells intoxicats culturalment i dibuixaran de manera semblant. Però mentrestant han intentat construir l'espai de la seves habitacions des d'una vessant lliure. Les seves propostes són molt atractives:


Malú trenca l'escala i s'autoretrata

Estefania converteix l'habitació en una bombolla de sabó a punt d'explotar.

Iris treballa l'espai amb línies corbes i les combina amb un exterior d'espirals.

Trang ha transformat la seva habitació en un naufragi.


Mireia transporta l'habitació a la mirada.

Paloma llençarà tots els components de la seva habitació des d'un got.



Adrià intenta explicar-nos la nocturnitat amb un visor a les fosques que veu tot en verd.

Claudia construeix un efecte d'absència de gravetat dins de la seva habitació.

Són uns exercicis fantàstics. Si cliqueu a sobre podeu veure les imatges amb un tamany més gran. Val la pena.

16 d’octubre del 2014

Cartografia a la carta

Els alumnes de 3r de l'ESO han estat treballant la geografia amb mapes d'escala 1:50.000 a la matèria de Geografia i Història i descobrint, com en un quadre abstracte, els signes visuals. Ha sigut un plaer poder parlar amb ells davant d'aquestes superfícies de colors que tan potenciem al plafó d'humanitats.
Gràcies Rubén.










15 d’octubre del 2014

Plafó d'humanitats per a acabar l'octubre


Geografia, fotografia, pintura, poesia, i com no els nous premiats pel Nóbel de la Pau i de la Literatura.

Exposició Traç a l'Arts Santa Mònica

L'exposició investiga les capacitats del dibuix com a eina de coneixement, com a mitjà de comunicació, com a suport per projectar, com a manera de fer realitat idees i fins i tot somnis.

No es tracta d'una exposició d'obres d'art, encara que sí que hi ha dibuixos magnífics. És una posada en escena d'una idea, col·locant el focus d'atenció en la potencialitat del dibuix com a mecanisme de creació de coneixement. Els dibuixos es mostren a través de quatre àmbits:

1. Per entendre, quan el dibuix genera coneixement:
Dibuixos de Roald Hoffmann, Nobel de química; Carles Puche, il·lustrador científic; Domènech i Montaner, i Ferran Adrià. Hi col·laboren institucions com el Cosmocaixa, el Museu Blau, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, el Museu Episcopal de Vic, el Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i El Bulli Restaurant.

2. Per provar, quan el dibuix és part d'una recerca:
Dibuixos d'autors com Matamala, Marc Mascort, Oscar Niemeyer i Domenec. Hi col·laboren institucions com l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

3. Per recordar, quan el dibuix és memòria:
Dibuixos de Miguel Gallardo, Fernando Bellver i Miquel Vilà. Hi col·laboren institucions com els Mossos d'Esquadra i el diari Ara.

4. Per explicar, quan el dibuix és una eina de comunicació:
Dibuixos de Jaume Serra, Joan Scaramuix, Emiliana Design i Enric H. March. Hi col·laboren institucions com l'Institut del Teatre, el Museu Arqueològic de Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona.



Del 07/10/2014 al 08/12/2014
Horari
De dimarts a dissabtes: d'11 a 21 h, diumenges i festius: d'11 a 17 h, dilluns: tancat

14 d’octubre del 2014

Cercant un llenguatge visual

Aquestes imatges pertanyen als alumnes de 2n de l'ESO que estan fent un esforç per trobar un llenguatge personal que els ajudi a representar les coses que els envolten.
Les tècniques són diverses perque l'alumne pot escollir la manera de treballar la imatge. Algunes tècniques condicionen i sorprenen el resultat.

13 d’octubre del 2014

Text instructiu sobre una obra d'art

La interdisciplinaritat és una vessant escolar que vam començar a treballar amb moltes dificultats però també amb molta il·lusió. Amb l'Enric García, professor de Llengua Castellana ja fa molts anys que treballem projectes interdisciplinars, sobretot a 4t de l'ESO. Però suposo que arriba un moment que la interdisciplinaritat (paraula desconeguda encara en els correctors ortogràfics del programa Word. Significatiu) és utilitzada de forma natural.
Dos alumnes de 2n de batxillerat han realitzat un text que es mou entre les matèries d'Enric i la meva. Esperem que us agradi:



TEXTO INSTRUCTIVO SOBRE EL ANÁLISIS ARTÍSTICO DE:
SUEÑO CAUSADO POR EL VUELO DE UNA ABEJA ALREDEDOR DE UNA GRANADA UN SEGUNDO ANTES DE DESPERTAR.




"Usted se encuentra en el Museo Thyssen de Madrid, está en la Sala de exposiciones Sótano Primero. Enfrente suyo se encuentra el cuadro siguiente: ‘’Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar’’ de Salvador Dalí. Corrija la distancia entre usted y el cuadro hasta situarse a 3 metros de este. Ahora tómese el tiempo que crea necesario para hacerse una primera idea sobre el  contenido de dicho cuadro. Para realizar un correcto y completo análisis formal de un cuadro abstracto se requieren ciertos conocimientos previos que usted desconoce, para adquirir un mínimo de estos conocimientos usted moverá la mirada buscando una pequeña placa situada cerca del cuadro. Repare en esta placa que lleva el nombre del cuadro. La leerá con suma atención. La última palabra del texto es: surrealista, cómo desconoce el significado de dicha palabra, usted sacara su BlackBerry del bolsillo interior de su americana, la desbloqueará y abrirá el navegador, en el que introducirá la palabra surrealista. La primera página que encontrara es el artículo de Wikipedia sobre el Surrealismo. Usted entrará en esta página y deslizara hacía abajo su dedo sobre la pantalla hasta llegar al apartado: La pintura surrealista.  Seguidamente empezará a leer hasta la palabra configuración. Entonces usted ya habrá recibido una ligera idea sobre el movimiento literario del cuadro a analizar.
Una vez visto el cuadro y haberse informado sobre este, andará dos pasos en dirección al oleo. Observe atentamente y cree un ambiente entre la obra y usted. Estese muy quieto, callado, sereno y  muy concentrado en el contenido. Fíjese en los diferentes animales, ¿Cuántos ve? Cuentéelos de nuevo. ¿Había percibido la abeja gravitando sobre la pequeña granada que da nombre al cuadro? Ahora clave la mirada sobre el elefante ¿Qué lleva encima?  ¿Le suenan más elefantes de los cuadros de Dalí? Debería.  A continuación fije sus ojos en la mujer, ¿La reconoce? Piense en mujeres relacionadas con Dalí, ¿ya? ¿Cuántas musas se te vienen a la mente? No hace falta decir más. Hay tres animales más en el cuadro, dos tigres y un pez del que salen los tigres. ¿Cree que tiene sentido? No intente buscárselo porque no lo va a encontrar. Finalmente percátese de la gama de colores del cuadro. Son colores amenos y pacíficos ninguno resalta más que otro, con esto usted ya habrá acabado de analizar el cuadro.  Aléjese unos pasos del cuadro sin dejar de mirarlo, cierre los ojos durante 20 segundos y recree el cuadro en su mente, una vez hecho vuelva sobre sus pasos y regrese por donde ha venido. "

Text realitzat per Francesc Salvador i Javier Ferreres.


8 d’octubre del 2014

Clara Núbol, investigadora de l'educació artística ens il·lustra


Gràcies Clara, la reivindicació, tristement, ha de ser present tots els dies.

6 d’octubre del 2014

Encara es pot visitar l'exposició de Kerry James Marshall

Encara es pot visitar l'exposició de Kerry James Marshall a la Fundació Tàpies fins el 26 d'octubre.


http://visual1jmb.blogspot.com.es/2014/07/kerry-james-la-fundacio-tapies.html

2 d’octubre del 2014

Efecte visual al carrer

Mireia Gelabert (alumna de 4t de l'ESO):
"Hola Jordi!
L'altre dia vaig trobar aquesta pintura al carrer que em va agradar molt i la vaig trobar interesant
Aquí te la deixo!"


Gràcies Mireia, estic segur que pot ser un punt d'ajuda pels alumnes de 3r de l'ESO que ara estan treballant les figures impossibles.

1 d’octubre del 2014

"Las materias que distraen o la inutilidad de lo útil". Article de Fernando Hernández.

Fernando Hernández és catedràtic d'Educació Artística de l'Universistat de Barcelona. En aquest article defensa una vegada més la necessitat curricular de tenir incorporades a l'ensenyament les matèries d'Educació Artística. Per a reflexionar sobre el problema compara diferents models d'ensenyament i proposa que el llenguatge artístic és un perfecte canal per a construir el coneixement de moltes àrees d'aprenentatge.